BŐRPROBLÉMÁK

Mitől alakulnak ki a bőrproblémák?

Szervezetünk működéséről bőrünk pontos információkat ad, csak érteni kell "bőrül". Már az ókor orvosai, de a régi háziorvosok is, először alaposan szemrevételezték a bőr milyenségét. Különösen az arcbőr színét, állagát, a rajta levő foltokat, kiütéseket, elszíneződéseket figyelték meg és már körülbelül tudták is, hol keressék a bajt.

Bőrünk állapotát számos tényező befolyásolja, amik egyes bőrproblémák kialakulását is okozhatják.

Életmód

Káros hatású lehet:

* dohányzás
* egészségtelen táplálkozás
* kevés mozgás, a jó levegő hiánya
* számítógép sugárzás, televíziózás
* ülőmunka, stb.

Fogak

Bőrproblémák kialakulását elősegíti

* gyökérkezelt fog (mert fém stift van bennük)
* amalgámtömések
* hidak, mert ezek fémre égetett zománcból készülnek
* porcelánkoronák
* fém fogszabályzók
* fogváltás időszakai
* bölcsesség fog.

Ezen jelenségek miatt legtöbbször a pofacsontokon, az állcsont alatt, a halántékon, fül körül, jelennek meg az aknék, komedók, de megjelenhetnek vörös, viszkető foltok, szőrnövekedési rendellenességek is. A fent felsorolt fogproblémák és a fémmel kezelt fogak gyulladásos gócok kialakulásához is vezetethetnek, ezért javasolt egy teljes vérkép készítése. Válassz olyan fogkrémet, amelyben nincs fluor pl. a Dabur (indiai) vagy Parodontax fluorid-mentes fogkrém. A fluor ugyanis elfoglalja a jód helyét, ezáltal jódhiányt, vitaminhiányt, öregségi tüneteket, kollagén-pusztulást okoz.

Nem megfelelő mosakodó szerek és kozmetikumok használata

Nagyon fontos a növényi zsiradékokból előállított szappanos mosakodás. Az Ilcsi lúgos szappanok megpuhítják, leoldják a felesleges szaruköpenyt, így a bőr nem vastagodik fel, képes az öntisztulásra, és a bőrápoló készítmények előtt szabaddá válik az út. A szappan emellett természetes anyag, mely sem a bőrre, sem a környezetre nincs károsító hatással. A felesleges szarulemezeket a testen luffa szivaccsal, az arcon mosdószivaccsal dörzsölhetjük le.

A krémes tusfürdők savasak, ezért kioldják a lipid anyagot a szarurétegből, viszont a szarut nem puhítják, így nem kopnak le az elhalt szarulemezek, hanem megvastagszanak, és szigetelő réteget alkotnak. A bőr így nem képes az öntisztulásra és az ápoló anyagok befogadására. Húzódik, száraz érzésű, foltosan pirosodik, viszket.

A nem megfelelő kozmetikumok is elősegíthetik a bőrproblémák kialakulását. Ilyenek például:

* a túl zsíros krémek: a száraz érzés miatt sokszor túl zsíros krémeket használunk, nem pedig a probléma okát keressük meg
* a vazelines, gyulladásra adott szteroidos krémek: ezek alatt a bőr elsorvad
* a lanolinos krémek: mivel állati eredetűek és sok koleszterint tartalmaznak, hatásukra a gyulladás fokozódhat.

Húsos étrend

Minden bőrhibát súlyosbít a húsos táplálkozás. A legnehezebben emészthető a kollagén, keratin, elasztikus rost, így a bőrös, inas, nyálkás húsok és ezek leve, szaftja. (Húsleves, leveskockák, zacskós levesek, minden zselatinózus hús, hal, csirke, párizsi stb.)

A kollagén-, elasztikus rostok a szervezet számára "veszélyes" hulladékok, mert lebonthatatlanok, továbbá a belek pH-ját is savassá teszik, ezáltal pusztul a bélflóra és működésképtelen lesz (vérszegénység, candida szaporodás léphet fel).

Ezzel szemben a növényi táplálkozás egészséges, lúgos pH-jú bélflórát eredményez, elősegíti a vitaminok, ásványi anyagok felszívódását.

Húsos táplálkozáskor a Ca ionok a csontokból a vérbe vándorolnak. Növényi táplálkozás során ez a folyamat ellentétes, tehát a vérből a csontokba jut a Ca ion, ezáltal elkerülhető a csontritkulás! Hatására a gyerekeknek erős fogaik és csontjaik fejlődnek, persze ehhez megfelelő mennyiségű napfényre is szükség van.

Javasolt étrend:

Lakto-, ovo vegetáriánus táplálkozás (olyan vegetáriánus táplálkozási mód, amikor megengedett a természetes állati eredetű táplálékok fogyasztása): rendszeresen friss gyümölcs, nyers zöldség, tészta, rizs, burgonya, állati eredetű termékek közül: tojás, túró, sajt, tej, fogyasztása. Ezek az ételek sok vitamint, ásványi sót és nyomelemeket tartalmaznak, a bélflóra könnyen lebontja őket, nem terhelik a szervezetet.

A hormonok szerepe

A komedók, aknék, szőrösödések, bőrgyulladások, allergiák kialakulásáért nagyban felelősek az androgén hormonok, melyek a bőrben képződnek, a faggyúmirigyek és a verejtékmirigyek termelik őket.

Így gyakran előfordul, hogy a fent említett bőrproblémákat hormonkezelésekkel hozzák rendbe. A hormonkezeléseknek azonban súlyos mellékhatásai lehetnek, pl. mell-, petefészek- és méhrák, trombózisok stb.

Főleg fiúknak írják fel az úgynevezett A-vitamin származékokat melyeknek szintén antiandrogén hatása van. Itt is fellépnek nem kívánt mellékhatások, hiszen nem csak a bőrben állítják le az androgén hormonmirigyek működését, hanem a herékben, prosztatában, mellékvese kéregben is.

Javasolt a fitoösztrogének (növényi ösztrogének)alkalmazása

A növényi ösztrogének alkalmazásával, mellékhatások nélkül ellensúlyozhatjuk a bőr androgén túltengését. A növények közül óriási fitoösztrogén tartalommal rendelkezik a lenmag, vörös-here, barátcserje, jukka, komló, paradicsom, a csípős paprika húsa és magja, a csalán, káposztafélék stb.

forrás: www.ilcsi.com

http://youtu.be/FE-0EKbSnUs