Szőrtelenítés

Mit kell tudni a szőrről..

Testünk szinte minden részét pihe szálacskák, szakszóval lanugó szálak fedik. Ezek a szálak bársonyos fényt, tapintást kölcsönöznek a bőrnek. A haj és a nemi szőrzet színében, a szőrszálak vastagságában és hosszúságában különböznek a piheszálaktól.
Tehát, szőrnövési rendellenességről akkor beszélünk, ha a lanugó szálak vastagsága, színe, hossza eltér a normálistól. Sötétebb, hosszabb és vastagabb lesz.
Ide soroljuk a hajrendellenességeket is.

A szőrszálak megváltozhatnak a pubertás korban, a klimaxban. A szervezet ezekben az időszakokban változik, alakul át. Itt a hormonális változások (vagy nő a hormonszint-pubertás, vagy csökken-klimax) a fő oka a szőr átalakulásának.
Megváltozhat a külső tényezők, azaz napfény, szolárium, kozmetikumok, borotválás stb..
vagy a belső tényezők, azaz terhesség, férfi hormonok felszaporodása következtében..

Öröklött tényezők nincsenek.

FONTOS!
A pubertáskori szőrnövési rendellenességek elmúlnak, csak szőkítéssel kezelhetők. Ugyanis említettem a külső tényezőket.
Borotválás, semmi esetre se jöjjön szóba. Megvastagodnak a szálak!
Állandóvá válhat a szőrnövési rendellenesség!

Figyelem!

Akkor tekinthető véglegesnek a pubertáskori rendellenesség, ha a köldök és a nemi szőrzet között függőleges vonalban vékonyabb vagy szélesebb csíkban megerősödött szőrszálak jelennek meg. Általában 18. év tájékán jelenik meg, ebben az esetben alkalmazható a gyantázás, de semmi esetre nem alkalmazható a borotválás!
A gyantázás előnye, hogy gyors, egyszerre nagyobb felületen távolíthatjuk el a szőrszálakat, és a visszanövése 3 hét múlva várható.
Hátránya, hogy kellemetlen érzés. Cukorbetegeknek, és pubertáskorúaknak nem ajánlott!

Szemöldök szedésnél, a lanugószálakat nem ajánlott eltávolítani!
Csak a sötétebb szőrszálakat!